Guna tepung suji atau semolina....lapisan bawah jgn di rendam lama nanti hilang rasa biji2 semolina....dan lapisan atas gunakan gula melaka asli,sedap dan berbau harum....lapisan atas boleh juga menggunakan durian...warnakan hijau...sedapp...
Lapisan Bawah :
(A) 180gm tpg suji
(B) 220gm gula kastor
2 biji telor
200ml santan pekat
700ml air
pewarna kuning
1st garam
1st vanilla
20 - 30gm tpg gandum
Cara :
Satukan semua bahan B..kacau rata dan tapis,masukkan bahan Amasak atas api hingga naik wap..tuang kedlm loyang 10in x 10in selama 25min.
Lapisan Atas :
(A) 300gm gula merah
50gm gula castor
500ml air
(B) 180gm tepung gandum
3 biji telor
250ml santan pekat
1/2st garam
Cara :
Satukan bahan B,kacau rata,masukkan bahan A,tapis dan masak hingga naik wap dan tuang atas lapisan bawah...kukus selama 30min.
No comments:
Post a Comment