Galery mt

Galery mt

Monday, August 30, 2010

Talam Suji

Guna tepung suji atau semolina....lapisan bawah jgn di rendam lama nanti hilang rasa biji2 semolina....dan lapisan atas gunakan gula melaka asli,sedap dan berbau harum....lapisan atas boleh juga menggunakan durian...warnakan hijau...sedapp...
Lapisan Bawah :
(A) 180gm tpg suji
(B) 220gm gula kastor 2 biji telor 200ml santan pekat 700ml air pewarna kuning 1st garam 1st vanilla 20 - 30gm tpg gandum
Cara :
Satukan semua bahan B..kacau rata dan tapis,masukkan bahan Amasak atas api hingga naik wap..tuang kedlm loyang 10in x 10in selama 25min.
Lapisan Atas :
(A) 300gm gula merah 50gm gula castor 500ml air
(B) 180gm tepung gandum 3 biji telor 250ml santan pekat 1/2st garam  Cara :
Satukan bahan B,kacau rata,masukkan bahan A,tapis dan masak hingga naik wap dan tuang atas lapisan bawah...kukus selama 30min.

No comments:

Post a Comment