SEbelum ni mt dah post resipi kaswi pandan gedik...hari ni kaswi gula merah gedik pulak...gedik melantun2 gitu..
Bahan A :
250gm gula merah (separuh cap bintang..separuh lagi gm timbang)
200gm gula pasir
750ml air
3 helai daun pandan
Bahan B :
240gm tpg gandum
150gm tepong ubi
750ml air
1 tsp isi kapor (kapor makan tau)
2tsp garam
Bahan C :
250gm kelapa parut putih (kukus)
1 3/4 st garam
Cara :
1.Masak bahan A hingga mendidih
2.Blend semua bahan B atau masuk mangkok je pun boleh..tuang bahan A yg mendidih kacau rata dgn whisker atau blend..Tapis terus kedlm loyang yg di alas plastik dan sapu minyak keliling dan dasar
3.Kukus selama 25 minit
4.Dah sejuk baru potong dan gaul dgn kelapa parut putih
Term dan condition sma dgn kaswi pandan gedik...selamat mencuba
No comments:
Post a Comment