Lapisan Bawah :
500gm beras pulut
300ml air
200ml santan pekat
2st garam
1sb gula
2 - 3 ttik pewarna biru
Cara :
1.Cuci beras pulut,rendam sekejap dan toskan
2.Kukus dgn bahan2 selama 30 minit
3.Apabila masak gaul kan dgn pewarna biru dan padatkan kedalam loyang saiz 10in x 10in
Lapisan Atas :
(A)200gm tepung beras
100gm tepung gandum
150ml santan pekat
220ml air
1/2ts esen rose
1/2tbs minyak masak
(B)250gm gula kastor
50ml santan pekat
450ml air
1/2st garam
1 helai daun pandan
Cara:
1.Masak bahan (B) hingga mendidih,sejukkan.
2.Sebatikan bahan (A) dan satukan dgn bahan (B),tapis dan bahagi kepada 3 bahagian.Satu bahagian warna asal,pink dan biru.
3.Tuang warna asal atas pulut dan kukus selama 20minit...diikuti warna pink dan akhir warna biru dan di kukus selama 30min.
No comments:
Post a Comment