Monday, October 27, 2014

Talam Sago Pancawarna

Rupa seperti Lapis Ubi Thai Style tapi yang ini gunakan sago....Lapis ubi sedap yg ini pun sedap...jomm cube...

Resipi untuk satu lapisan saja :

Jika nak buat 3 lapiran..dharab 3 utk loyang 10" x 10"
Jika banyak buat satu lapisan saja tapi guna loyang kecil bahagi 3 pun boleh.

300gm sago kecil -rendam 30 minit (rendam air betul2 paras sago..klu terlebih nanti lembik pulak)
150ml santan pekat
100ml air
200gm gula pasir
70gm kelapa parut putih
1/2tsp garam
pewarna..

Selepas masak gaul dgn kelapa parut putih yg telah dikukus dan di campur garam

Cara :
Campurkan semua bahan dan kukus selapis selapi selam 30 minit
Pastikan betul2 sejuk baru dipotong.

No comments:

Post a Comment