Kek zaman mt kecil...mak mak kita buat kek guna majerin je....zaman sekarang guna butter...klu sebut guna majerin ...awal2 dah kata pasti tak sedap....Tapi bila mt hidangkan kat anak2...semua kata sedap padahal guna majerin pelangi packet je.Tak perlu ovellete..baking powder....ada yg tanya boleh naik ke kek....nak tahu cuba....harum semerbak satu rumah....ddan yg penting sedapp!!
Loyang 10 in x 10 in disapu majerin dan alas baking paper
Suhu 180C..baking time 45 minit bergantung jenis oven masing2
Bahan yang di perlukan..
450gm majerin pelangi
340gm gula halus atau gula kastor
6 biji telor gred A atau B atau campur2 gred
1 1/2 sk esen vanilla
1 1/2 sk butter oil
6 sb susu pekat manis (mt guna susu cap junjung)
330gm(3 caw )tepong gandum di ayak..brand blue key...cap sauh semua boleh
Cara....
Pukul majerin dan gula hingga kembang
Masukkan telor satu persatu hingga habis
Masukkan esen dan butter oil
Masukkan susu..pukul lagi
Perlahankan speed masukkan tepong..pukul rata
Off mixer kaup balik adunan dan bahagi 3 bahagian.Warnakan dgn warna kesukaan
Letak adunan dlm loyang selang seli hingga habis
Hentakkan loyang 2 kali.
Bakar..bila dah masak terbalikkan atas redai ..buang baking paper dan terbalikkan semula atas papan kek
Untuk saiz loyang 7 in x 7in bahagi dua resepi diatas
No comments:
Post a Comment