Thursday, January 1, 2015

Turi Masak Lemak

 Sayur turi masak lemak,makan dengan sambal belacan ada ikan goreng atau ayam goreng dengan nasi panas2...pergh boleh ngences!...

Macam biasa..mesti ada ikan goreng....

Bahan :
1 ikat daun turi - cuci bersih dan lurutkan daunnya
Santan 

Bahan tumbuk :
sedikit ikan bilis - rendam,cuci dan toskan
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara :
1.Satukan bahan tunbuk dan santan kedalam periok
2.Masak hingga mendidih
3.Rasakan garam

-ada yg rajin buat santan pekat dan santan cair...mt jarang buat macam tu...dgn syarat sentiasa kacau santan tu hingga betul2 mendidih...
 - ada orang suka hiris bawang2 tu...mt tumbuk sebab masa kecil anak2 selalu asingkan ikan bilis dan bawang...bila tumbuk...mereka tiada pilihan...


No comments:

Post a Comment