Galery mt

Galery mt

Tuesday, March 10, 2015

Donat Kentang

Along bagi resipi suruh buat...dia pun dah lupa dapat dari mana....sedap..lembut dan gebu..tak rugi mencuba...

Bahan :

200gm kentang - di kukus dan di lenyek halus dan sejukkan
500gm tepung high protien
11 gm yeast mauripan
100gm gula kastor
4biji kuning telor
100ml air sejuk dari peti ais
75gm mentega atau majerin
1/2st garam

Cara :
1.Satukan tepung,susu,gula dalam mixerdan kentang.Gaul rata
2.Masukkan kuning telor dan air dingin.On mixer speed 1 atau 2
3.Apabila aduna nampak agak licin.Masukkan mentega dan garam
4.Mix sampai doh licin dan elastik
5.Keluarkan doh dan rehatkan 15 minit
6.Canai doh dan rehat kan selama 20minit dan goreng.

Monday, March 2, 2015

Roti Sarang Lebah

Sana sini orang bercerita roti srang lebah..cicah pula dgn sos butterscotch....emm sedap.Ikut saja caranya ..In Shaa Allah jadi....tapi kena  guna mesin pengadun roti lah ..kalau guna tangan...rasanya boleh tercabut lengan tangan tu....

Bahan :

600gm tepung roti high protien
110gm gula halus
14gm yis kering (mt guna mauripan)
50gm susu tepung
10gm bread improver
10gm garam halus
2biji telor gred A
30gm butter
30gm shortening

50ml UHT whipping cream
50gm ais ketul
200ml air

Cara :
1.Masukkan semua bahan dalam mixer kecuali garam .ON mixer dgn speed 1 dan baru masukkan garam.
2.Putar sampai doh jadi elastik..lebih kurang 20minit
3.Keluarkan doh dari mixer,potong timbang dan bulat2kan adunan.Letak dalam bekas aluminium dan biarkan naik dua kali ganda.Mt letak kat bawah porch depan rumah...tutup dgn penutup sekejap saja roti tu naik.
4.Apabila dah naik parutkan chedar cheese diatas roti dan tabur badam dan pumpkin seeds
5.Bakar pada suhu 150C selama 20minit atau bergantung jenis oven

Sos Butterscotch :

250gm gula kastor
250gm Whipping cream
100gm butter
75gm coklat compound putih

Cara :

1.Masukkan gula dalam kuali,masak hingga gula perang...berhati2 jangan sampai hangit.
2.Bila gula perang dah mencair masukkan whipping cream kacau rata (berhati2 sebab akan meletup2)
3.Masukkan butter dan coklat.Kacau rata dan matikan api.