Galery mt

Galery mt

Tuesday, May 19, 2015

Lapis Kaswi Keladi

Terpandang resipi kat fb kawan mt...apalagi...ber experiment lah mt di dapor...mt buat separuh dari resipi dibawah...dan mt lapiskan..kalau malas..tuang aje adunan tu dlm loyang...

Bahan :

180gm tepung beras
120gm tepung ubi
70gm tepung jagung
260gm gula
1200ml santan (400mlo santan kotak  +800ml air)
300gm keladi direbus hingga empok dan toskan airnya
1st esen keladi
2st air kapor
1/2st garam
pewarna unggu
Cara cara:
Kisar keladi yang siap direbus dengan air (ambil air daripada sukatan di atas). Satukan keladi dengan semua bahan lain, kecuali pewara ungu. Tapis jika perlu.
Masakkan adunan hingga pekat sedikit. Asingkan sebanyak 500 gm dan warnakan ungu.
Sapu minyak pada loyang saiz 10x10x3 dan tuangkan adunan putih dan ungu secara berselang seli.
Kukus adunan selama 40 minit dan sejukkan kuih sebelum
dipotong.
Hidang dengan parutan kelapa parut muda putih digaul dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment