Galery mt

Galery mt

Sunday, April 19, 2015

Kuih Cara Berlauk

Kuih Cara Berlauk ni kesukaan mt sekeluarga..ada rasa pedas dan ada rasa sedikit manis...mt share resipinya.....adunan di bawah boleh menghasilkan 50 keping kuih cara seperti saiz diatas....sebelum ni juga ada posting resipi kuih ni yg agak sedikit berbeza tapi rasa tetap menawan di tekak....

Bahan :
2 caw tepung gandum
2 caw air
2 biji telor
1/2 caw santan
2tbs minyak sapi
1/2st garam halus
1tbs gula
sedikit pewarna kuning

Cara :
Satukan semua bahan diatas,kacau rata dgn whisk saja atau masukkan ke dlam blender kisar sekejap dan tapis adunan
Lenser acuan dgn minyak sapi diatas api yg sederhana.
Tuang adunan dan isi inti
Tutup acuan dgn tudung periok dan biar masak seketika

Inti :
400gm daging kisar
3 ulas bawabg merah dihiris
3 ulas bawang putih di hiris
2 biji bawang besar holland di potong dadu kecil
1sb cili kisar
2 1/2 sb rempah kari  dua jenis (babas dgn adabi)
minyak untuk menumis
garam dan gula

Cara :
Panaskan minyak
Masukkan bawang hiris..goreng hingga garing dan masukkan bawang holland dan masak hingga wangi
Masukkan cili..masak hingga garing
Masukkan rempah kari yg sudah d campur dgn sedikit air...kacau rata dan terbit minyak
Masukkan daging....masak hingga kering
Akhir sekali rasakan garam dan gula.

Bahan hiasan :
daun sop dan daun bawang di hiris halus
'bawang goreng
cili merah



No comments:

Post a Comment