Galery mt

Galery mt

Monday, October 27, 2014

Talam Roti


Sumber : Chef Asma 

Lapisan Bawah :

250gm roti  lbh kurang 13 keping roti gardenia
3biji telor
50gm raisin
100gm gula halus
1/2tsp garam
150ml santan
300ml air
1/4 tsp vanilla

Cara :
Satukan semua bahan dan remdam selama 30 minit hingga lembut
Masukkan kedalam loyang dan kukus selama 30minit

Lapisan Tengah :

50gm tpg gandum
100gm gula kastor
1/2 tsp garam
2 biji telor
300ml air daun pandan
100ml santan pekat
1/8tsp pewarna hijau
sedikit perasa pandan

Cara ;
Satukan semua bahan.Tapis kedalam periok masak hingga naik wap.
Tuang atas lapisan bawah,kukus selama 25minit.Pastikan cakar2 sedikait lapisan bawah

Lapisan Atas :

50gm tepung kastard
100gm gula halus
1/4tsp esen vanilla
100ml santan pekat
300ml air
pewarna kuning jika perlu

Cara :
Satukan semua bahan.Tapis kedalam periok dan masak hingga naik wap.
Tuang atas lapisan tengah yg telah di cucuk2 sedikit dgn garfu.
Kukus selama 25minit

No comments:

Post a Comment